Tässä perinteisen kurpitsalyhdyn valmistusohjeet Halloweeniksi.
Tarvikkeet:
- kurpitsa
- kynä
- juuresveitsi
- leikkuulauta
- jäätelökauha tai ruokalusikka
- kulho siemenille ja hedelmälihalle
- kynttilä
1. Aseta kurpitsa pöydälle ja tarkastele sen muotoja. Päätä, mille kyljelle haluat tehdä kurpitsalyhdyn ”kasvot”. Voit halutessasi piirtää silmät, nenän ja suun hampaineen kurpitsan pintaan.
2. Leikkaa kurpitsalle hattu eli leikkaa kurpitsan yläosa pois. Vaihtoehtoisesti voit tehdä aukon kurpitsalyhdyn kasvojen vastapuolelle.
3. Poista kurpitsan siemenet. Siemenet ovat herkullista syötävää, joten ne kannattaa kerätä talteen. (Vinkki: kuivaa siemeniä, säilytä ne ja kasvata uudet kurpitsat ensi vuonna.)
4. Koverra kurpitsaa jäätelökauhalla tai lusikalla ja kerää hedelmäliha talteen. Koverra varoen – mitä ohuemman kuoren jätät, sitä hauraampi kurpitsa on käsitellä. Toisaalta ohutkuorisen kurpitsan läpi kynttilän valo loistaa kirkkaampana.
5. Leikkaa kurpitsalle silmät, nenä ja suu. Mikä tahansa terävä veitsi käy, mutta lyhytteräisellä veitsellä kuten juuresveitsellä vältät helpommin leikkaamasta kurpitsan takaosaa.
6. Aseta valmis kurpitsalyhty palamattomalle alustalle. Valitse kurpitsan kokoon ja muotoon sopiva kynttilä, sytytä se ja aseta kurpitsan sisään. Jos leikkasit kurpitsan yläosaan aukon, aseta palamaton kynttilä kurpitsan sisään ja sytytä kynttilä silmänaukon kautta. Muista varovaisuus äläkä jätä palavaa kynttilää vartioimatta. Vaikka kurpitsa on kostea, se voi syttyä palamaan.
Osallistu keskusteluun!