Siivoamisen taidossa kaikki ovat oikeastaan itseoppineita, mutta tälläkin saralla on asiantuntijoita, joiden ammattimaisilla tekniikoilla sinäkin voit tehdä siivoamisesta helpompaa.
APUVÄLINEET: MITÄ TARVITAAN?
-
Liasta ei pääse koskaan eroon; siivota täytyy jatkuvasti. Oikeilla välineillä työ käy kuitenkin huomattavasti helpommin. Välineitä ei suinkaan tarvita paljon, kunhan ne sekä pesuaineet ovat laadukkaita.
-
Pino pehmeitä, mieluiten puuvillaisia rättejä, jotka käyvät myös pölyjen pyyhkimiseen. Ne pestään käytön jälkeen pesukoneessa.
-
Pino vanhoja, kauhtuneita käsipyyhkeitä. Sellaisen voi levittää suojaksi, jos siivotessa on vaara, että likavettä valuu lattialle (esim. ovia pestessä). Pyyhkeet sopivat siihen sanomalehteä paremmin.
-
Sanko pesuvedelle. Useimmiten paras on lämmin vesi, jossa on loraus yleispuhdistus- tai astianpesuainetta.
-
Ikkunanpesin ja -kuivain, jotka käyvät myös peilien ja muiden lasipintojen puhdistamiseen.
-
Jos sinulla on lemmikkejä, joista irtoaa karvaa ja jotka saavat tulla sohvalle, tarvitset ehdottomasti teippiharjan sekä imuriin karvanpoistoon tarkoitetun suuttimen.
-
Moppi lattioiden pyyhkimiseen kuivalla tai kostealla. Valitse nykyaikainen malli, jonka mukana tulevassa ämpärissä saat mopin myös puhdistettua ja väännettyä kuivaksi. On myös tärkeää, että moppiosa irtoaa helposti ja kestää konepesun ja että vaihtopäitä voi ostaa kaupasta. Varren tulisi olla säädettävissä omalle pituudelle sopivaksi.
-
Toinen vaihtoehto on pitkävartinen harja pesusienivaihtopäällä. Siinäkin varren tulisi olla säädettävä ja pesusieniterän vaihdettava.
-
Luuta ja rikkaharja isojen ja pienten pintojen lakaisemiseen. Luuta ei saa olla liian painava. Tarkista rikkalapion reuna: onko roskat helppo lakaista kyytiin?
-
On olemassa pölypussillisia ja pussittomia imureita. Pussittomat ovat yleensä kalliimpia ja äänekkäämpiä, mutta pitkän päälle edullisempia. Pölypussi-imurien imuteho heikkenee pussin täyttymisen myötä selvästi, ja pussien ostaminen käy lompakolle. Lattiaimurin lisäksi kannattaa hankkia tehokas, mielellään myös pussiton akkuimuri. Valitse malli, joka on helppo tyhjentää ja jossa on poistoilmasuodatin.
Helpommin! Koristeurat, esim. kaiverrukset, on helpoin puhdistaa varrastikuilla tai puisilla hammastikuilla. Niillä saa kapeatkin urat helposti puhtaaksi
Halvemmin! Vanhalla hammasharjalla yllät vaikeisiin nurkkiin ja koloihin ihan yhtä hyvin kuin erikoisharjalla.
PESUAINEET: MUUTAMA RIITTÄÄ
Kauppojen pesuainevalikoima on valtava, ja melkein jokaiselle tahralle on oma erikoisaineensa. Yleensä kuitenkin vain muutama pesuaine riittää.
-
ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLAILMOITUS PÄÄTTYY
Hyvä yleispuhdistusaine useimmille pinnoille. Lorauta sitä tilkka lämpimään pesuveteen. Jos tahra on sitkeä, käytä pienempää seossuhdetta ja kuumaa vettä ja anna aineen vaikuttaa. Huuhtele lopuksi huolellisesti. Hanki suihkepullo ja täytä se pesuainevedellä, niin voit kätevästi suihkuttaa pesuvettä pestävälle pinnalle ja pyyhkiä sen toisessa kädessä olevalla rätillä.
-
Sitruunahappoa kalkinpoistoon. Sitä saa edullisesti apteekista jauheena. Liuota sitruunahappoa muutama teelusikallinen kuumaan veteen, lisää tarpeen mukaan tilkka yleispuhdistusainetta ja pane puhdistettava esine veteen. Huuhtele lopuksi hyvin. Älä hengitä sitruunahappopölyä ja varo sen joutumista silmiin.
-
Etanolia liuottimeksi. Sillä poistaa kaikenlaiset tahrat, esimerkiksi liimajäljet. Lisäksi seos, jossa on yksi osa etanolia ja kaksi osaa lämmintä vettä sekä tilkka yleispuhdistusainetta, käy hyvin ikkunanpesuun. Etanoli on herkästi syttyvää!
-
Soodaa (natriumkarbonaattia) rasvaisen lian poistamiseen. Liuota täysi kupillinen soodaa litraan kuumaa vettä ja lisää hieman yleispuhdistusainetta. Tällä liuoksella puhdistat likaiset astiat (esim. liotat rasvaisen pannun) ja poistat homeen ja valumatahrat. Käytä liuoksen kanssa mieluiten kumihanskoja ja varo liuoksen joutumista silmiin.
Erikoistapauksia varten varustusta voi täydentää vielä sitkeisiin tahroihin tepsivällä hankaavalla aineella, kylpyhuoneen ja kaakelipintojen puhdistusaineella sekä huonekalujen kiillotusaineella. Osta suihkepulloja, niin puhdistusaineen levitys ja annostelu käy helposti.
Paremmin! Käytä puhdistusaineita säästeliäästi – enemmän ei aina ole parempi – ja suojaa vaatteet, kädet ja kasvot. Monet puhdistusaineet ovat ihoa ärsyttäviä.
HYVIN SUUNNITELTU ON PUOLEKSI TEHTY
-
Paina mieleen perussääntö: sotkujen ehkäiseminen on aina helpompaa kuin siivoaminen. Älä siis pidä ikkunoita pitkään auki, jottei pölyä lennä sisään. Pidä ulko-oven molemmin puolin kuramattoja, niin valtaosa katupölystä jää niihin. Kumisaappaiden paikka on oven ulkopuolella.
-
Tee koko kodille siivoussuunnitelma, josta näkyvät päivittäiset, viikoittaiset ja kuukausittaiset tehtävät. Tartu töihin iloisin mielin ja kuuntele samalla vaikka mielimusiikkia. Työ käy nopeammin ja jälki on parempaa.
-
Järjestele ensin paikat ja siirrä puhdistettavilta pinnoilta kaikki irtotavara ainakin väliaikaisesti pois. Pidä käsillä koria, johon keräät ympäriinsä lojuvat tavarat, niin voit lopuksi viedä ne kätevästi paikoilleen.
-
On hankalaa ja aikaa vievää joutua joka kerta haeskelemaan siivousvälineitä eri huoneista. Kerää siis siivouskoriin kaikki, mitä tarvitset tiuhaan: pesurättejä, rikkaharja ja -lapio, ikkunalasta, hammasharja, kumihanskat, puhdistusaine ja muovipussi irtoroskien keräämistä varten. Myös luutaa, moppia ja imuria kannattaa kuljettaa huoneesta toiseen siivouksen mukana. Monikerroksisessa asunnossa on kätevää, jos jokaisessa kerroksessa on omat siivousvälineet.
-
Kenestäkään ei ole mukavaa, jos vessa ja sohvapöytä siivotaan samalla rätillä. Ota räteille käyttöön värikoodijärjestelmä: punainen rätti wc-istuinta ja sen ympäristöä (lattia, kaakelit) varten, keltainen pesuallasta, suihkua, ammetta ja kylpyhuoneen peilejä varten. Vihreät rätit kuuluvat keittiöön eli työtasojen, tiskikoneen ja jääkaapin pyyhkimiseen. Sininen väri on olohuonetta eli tuoleja, pattereita, hyllyjä ym. varten.
Nopeammin! Käytä kahta kättä aina kun voit, niin työ edistyy nopeammin. Suihkuta esimerkiksi puhdistusainetta vasemmalla ja pyyhi oikealla.
PARHAAT METODIT PÖLYJEN PYYHKIMISEEN
-
Pölyjen pyyhkiminen on yksi tympeimmistä töistä – varsinkin, kun pöly palaa niin nopeasti takaisin. Työtä voi kuitenkin helpottaa ja antaa pölylle lähtö-passit.
-
Käytä puhtaita puuvillaisia pölyrättejä. Kostuta ne kevyesti pesuainevedellä tai, jos kyseessä ovat kosteutta kestämättömät puuhuonekalut, huonekalujen kiillotusaineella (käytä mieluiten suihkepulloa). Vaihda pölyrätti puhtaaseen tarpeeksi usein. Pese likaantuneet rätit pesukoneessa tavalliseen tapaan. Kaupoissa myydään myös pölyä kerääviä kertakäyttöpyyhkeitä. Ne ovat kalliita mutta hyviä kosteusaroille elektroniikkalaitteille. Ole varovainen mikrokuituliinojen kanssa: ne voivat naarmuttaa arkoja, kiillotettuja pintoja.
-
Myös vanhalla, pesuvedellä tai huonekalunkiillotusaineella kostutetulla sukalla on kätevä pyyhkiä pölyt, kun sen vetää käteen kuin hanskan.
-
Herkästi naarmuuntuville pinnoille kannattaa käyttää lampaanvillasta tehtyjä pölyhuiskia, jotka keräävät myös mahdolliset hämähäkinseitit. Teleskooppivartinen pölyhuiska pelastaa onnettomuusalttiilta kiipeilyltä tikkaille tai tuoleille.
-
Etene huoneessa hitaasti, jotta et turhaan nosta pölyä ilmaan. Aloita ylhäältä ja siirry alaspäin: ensin lamput, kehykset ja huonekalujen yläpinnat, sitten katseen korkeudella ja alempana olevat tasot ja lopuksi ikkunalaudat ja lattialistat.
-
Tartu imuriin aivan lopuksi. Imuroi ensin pehmustetut huonekalut, sitten lattialistat ja huonekalut ja lopuksi lattia. Etene järjestelmällisesti ja imuroi lattia-ala ensin pituus- ja sen jälkeen vielä poikkisuunnassa. Muista imuroida nurkat ja raot lopuksi rakosuulakkeella – juuri niihin lika ja ötökät helposti kerääntyvät.
Nopeammin! Lataustelineessä alati käyttövalmiina odottava tehokas rikkaimuri on erittäin hyödyllinen. Hankintavaiheessa kannattaa kiinnittää huomiota imutehoon ja välttää halvimpaan kojeeseen sortumista. Parhaimpia ovat pussittomat mallit.
Paremmin! Kirjoja ei kannata pyyhkiä pölyrätillä, sillä pöly vain painuu sivujen väliin. On parempi puhaltaa pölyt kirjojen päältä ikkunasta ulos. Lopuksi kannattaa avata kirja ja paukauttaa se kunnolla kiinni, niin pöly lähtee myös kirjan sisältä. Jos tekniikka tuntuu liian vaivalloiselta, voi imuroida koko kirjarivin imurin harjasuulakkeella.
ASIANTUNTIJAN NEUVO
Jotkut ammattilaiset suosivat näistä aineista sekoitettua yleispuhdistusainetta:
• 1 litra kädenlämpöistä vettä
• 1 teelusikallinen hienopesujauhetta
• 1 teelusikallinen viinietikkaa
Sekoita aineet keskenään, niin että syntyy vaahtoa. Käytä pesurätin kanssa.
Lue lisää
Siivoamisen kymmenen käskyä
Kuusi pölyt pysäyttävää vinkkiä kevätsiivoukseen
Näin peset ikkunat oikeaoppisesti
Osallistu keskusteluun!