Etkö halua käyttää joulunpyhiä imuroiden joulukuusen neulasia? Kohtele silloin kuustasi kuin leikkokukkakimppua – lisää vettä päivittäin ja ruoki sitä salaisella eliksiirillämme. Näin pidennät joulukuusesi elinikää.
Hämmästyttävän hyvä kuusieliksiiri!
• Yksi osa sitruunalimonadia
• Kolme osaa vettä
• ¼ teelusikallinen valkaisuainetta jokaista nestelitraa kohti Sekoita kulhossa ja kaada kuusenjalkaan.
• Täydennä päivittäin.
Joulukuusi tekee joulun
Joulukuusiperinne on kotoisin Saksasta. Suomessa ensimmäiset joulukuuset kannettiin koteihin vuonna 1829. Kuusiperinteen Saksasta Suomeen toi paroni von Klinckowström, joka komensi rengit katkaisemaan useita kuusipuita metsästä ja tuomaan ne kotinsa koristukseksi keskitalven juhlassa.
Tavallisissa kodeissa joulukuusi yleistyi vasta 1900-luvun alussa. Suomessa ensimmäiset joulukuuset ilmestyivät kirkkoihin 1920-luvulla. Samaan aikaan kouluissa alettiin viettää kuusijuhlaa, joka päätti syyslukukauden.
Helsingin Senaatintorin komea sähkövaloin koristeltu kuusi seisoi ensimmäisen kerran valtakunnan ykköspaikalla vuonna 1930.
Joulukuusen koristelu on muuttunut paljon sadassa vuodessa. Ennen kuusi koristeltiin kynttilöin ja nauhoin, jossa toivotettiin talon väelle hyvää joulua.
Nykyiset joulukoristeet mahdollistavat mitä värikkäimmät kuuset. Koristeet ovat tärkeitä, mutta liika on aina liikaa. Vihreä kuusen väri peittyy liian usein kirkkaiden koristeiden alle.
Vinkkejä joulukuusen hankintaan
Jos haet joulukuusen metsästä, pidä huolta että kaadat sen muutamaa päivää ennen kuin tuot kuusen sisään.
Kuusi ei pidä siitä, jos se tuodaan suoraan pakkasesta lämpimään huoneeseen. Sulattele kuusta vaikkapa autotallissa muutama päivä ennen kuin kannat sen sisään.
Jos olet hankkimassa kuusta torilta, tee ostoksesi mielellään valoisan aikaan. Vain päivänvalossa voit nähdä, onko kuusi tuuhea. Varmista myös ravistelemalla kuusta, että neulaset pysyvät paikallaan.
Kun kannat kuusen sisään jouluaattona, sahaa kuusen tyveen uusi imupinta. Kuusi on joulujuhlan aikaan janoinen, joten pidä huolta, että se saa runsaasti vettä ensimmäisen viikon aikana.
Jos kuusen paikka on lämpöpatterin vieressä, käännä patterin virta pois joulun ajaksi.
(Juttu ilmestynyt Meidän Suomi -lehdessä 5/08)
Osallistu keskusteluun!