Vahingossa tapahtuvat kaatumiset kuuluvat slapstick-komedioiden perusaineksiin, mutta ne eivät ole naurunasia iäkkäille ihmisille.
Vain kymmenisen prosenttia ikäihmisten kaatumisista johtaa murtumiin tai muihin vakaviin vammoihin, mutta monille kehittyy niin sanottu kaatumisen jälkeinen oireyhtymä. Sillä tarkoitetaan heikentynyttä turvallisuudentunnetta ja itseluottamuksen vähenemistä, joka voi johtaa yhteiskunnasta eristäytymiseen, yksinäisyyteen ja masennukseen.
Joitain riskitekijöitä kuten niveltulehdusta ja heikentynyttä reagointikykyä on vaikea välttää, mutta monia tekijöitä pystytään hallitsemaan. Yli puolet kaatumisista tapahtuu kotona ja syynä ovat usein sotkun, epätasaisten pintojen ja himmeän valaistuksen kaltaiset vaaratekijät.
Edellä mainittuihin ongelmiin tarttumisen lisäksi Ruotsissa Våsterbottenin läänissä työskentelevä gerontologisiin kysymyksiin erikoistunut sairaanhoitaja Åsa Bygdeson kehottaa toimimaan seuraavasti:
"Varmista, että pukeutumisen ja riisuutumisen aikana käytettävä istuinalusta on tukeva ja huolehdi, että sähkö- ja tietoliikennelaitteiden johdot eivät ole tiellä."
Hän suosittelee myös kaiteita kaikkiin portaikkoihin sekä liukuestemattoja ja tukikahvoja kylpyhuoneisiin.
Seuraavaksi on aika käydä jalkineet läpi. Välttele tohveleita, kantapäästä avonaisia kenkiä, korkokenkiä, varvassandaaleita, pelkillä sukilla kävelemistä ja nahasta valmistettuja kengänpohjia. Kumipohjat ovat parempi valinta, varsinkin jos niissä on pinta-kuviointi.
Kävelykepit ja rollaattorit voivat auttaa tasapainon säilyttämisessä, mutta niistä on hyötyä vain hyväkuntoisina, oikean kokoisina ja asianmukaisesti käytettyinä. Suurin osa kävelyn apuvälineitä käyttävistä ei ole koskaan saanut kunnon ohjeistusta niiden käytöstä. Keppiä kuuluu pitää vastakkaisessa kädessä heikkoon tai kipeään jalkaan nähden ja heilauttaa eteenpäin samaan aikaan jalan kanssa.
Rollaattoria käytettäessä on syytä varmistaa, että kaikki neljä jalkaa tai pyörää koskee maata ennen ensimmäisen askeleen ottamista. Kepin tai rollaattorin kahvan pitäisi olla samalla korkeudella ranteiden kanssa, kun ihminen seisoo kädet rentoina molemmilla sivuilla.
Kaatumisriskin pienentämiseen on tarjolla runsaasti lisäkeinoja, aina voima- ja tasapainoharjoittelusta farmaseutin kanssa vähintään kerran vuodessa tehtävään reseptilääkekatsaukseen. Tietyt lääkitykset ja lääkeyhdistelmät voivat näet aiheuttaa tasapainohäiriöitä.
Riskitekijöiden hallitseminen parantaa itseluottamusta ja johtaa aktiivisempaan ja terveellisempään elämäntapaan.
Lue lisää:
Kuulo paremmaksi nykytekniikalla
8 asiaa jotka on syytä tietää kun ikäännymme
Mitä jalkasi kertovat terveydestäsi
Osallistu keskusteluun!