Onko verenpaineesi tavallista korkeampi tai matalampi? Syy saattaa olla yllättävä.
Istuma-asento
Seuraavan kerran kun sinua pyydetään hyppäämään tutkimuspöydälle verenpaineen ottamista varten, kieltäydy kohteliaasti. ”Kun istut niin, etteivät jalat koske maata, olet ikään kuin istumisen ja seisomisen välitilassa. Tämä voi vaikuttaa lukemaan, koska verenpaine on erilainen seisoessa ja maatessa”, sanoo Nieca Goldberg, lääketieteellinen johtaja Joan H. Tisch -naistenklinikalla New Yorkin yliopiston Langone-terveyskeskuksessa. Oikea asento on istua tuolissa jalat maassa – älä risti jalkoja! ”Hyvän lääkärin pitäisi antaa sinun istua tuolilla kiikkerän tutkimuspöydän sijaan”, hän lisää.
Käsivarren asento
Jos käsivarsi ei ole tuettuna, mittaus voi olla väärä. ”Käsivarren pitäisi levätä pöydällä tai olla mittausta tekevän henkilön tukemana, se ei voi vain riippua ilmassa”, sanoo Goldberg. Liian korkealla tai matalalla pidetty käsivarsi voi vaikuttaa verenkiertoon, mikä puolestaan vaikuttaa verenpaineeseen.
Vessassa käynti
”Käy vessassa ennen verenpaineen mittausta”, sanoo Goldberg. ”Täysi rakko saattaa näyttää korkeampaa verenpainetta.” Lue seuraavaksi, mitä virtsa voi kertoa terveydestäsi.
Tupakointi
Tupakointi ei koskaan ole verenpaineelle hyväksi, mutta erityisesti se voi vaikuttaa ennen lääkärillä käyntiä. ”Tupakointi saa verisuonet kouristelemaan, joten se voi vaikuttaa mittaukseen”, sanoo Goldberg. Aiotko lopettaa tupakoinnin?
Edellisen illan päivällinen
”Jos edellisenä päivänä on syönyt erityisen suolaisen aterian, se voi väliaikaisesti aiheuttaa tavallista korkeamman lukeman”, Goldberg sanoo. Tarkkaile myös, mitä syöt mittauspäivänä: pysyttele terveellisessä, tasapainoisissa aterioissa, joihin kuuluu paljon täysjyvätuotteita, vähärasvaista proteiinia ja hedelmiä ja vihanneksia.
Verenpainemittari
Muistatko Kultakutrin tarinan? Verenpainemittarinkin tulee olla juuri sopivan kokoinen. Liian löysä mittari saattaa antaa liian matalan lukeman, ja toisin päin. ”Jos mittari tuntuu liian tiukalta jo ennen kuin se täytetään ilmalla, se on liian tiukka. Jos se ei pysy paikoillaan, se on liian iso”, sanoo Goldberg.
Matka lääkärille
Stressaava matka lääkärin vastaanotolle voi heittää verenpainelukemat aivan vääriksi. Jos ruuhka tai täpötäysi metro on saanut sinut hermostumaan, pyydä lääkäriltä, että saisit levätä muutaman minuutin ennen verenpaineen ottamista. ”Annan yleensä potilaiden levähtää hetken, että verenpaine saadaan normaalille tasolle. Apulaiseni sammuttaa valotkin”, sanoo Goldberg.
Nesteytys
Nestehukka voi madaltaa verenpainelukemaa, joten juo tarpeeksi samana ja edellisenä päivänä (ja toki myös muina päivinä). ”On tärkeää saada mitattua arvot oikein, jotta emme hoida potilaita liikaa tai liian vähän”, sanoo Goldberg.
Jutustelu & verenpaine
Epäkohtelias ei tarvitse olla, mutta jos verenpainetta mittaava henkilö yrittää jutustella, pyydä häntä odottamaan siihen asti, että mittaus on tehty. ”Puhuminen voi nostaa verenpainetta, joten ole vaan ihan rauhassa”, sanoo Goldberg.
Osallistu keskusteluun!