Me suomalaiset rakastamme mansikkaa! Tästä keskikesän marjasta saakin valmistettua mitä moninaisimpia herkkuja, mutta siitä on myös moneen muuhun.
Tässä sinulle viisi ihanaa ohjetta, joiden avulla hemmottelet kaikkia aistejasi!
Tuttu mansikkahillo
Kotikeittiön mansikkahillo on niin suosittu herkku, että sitä on ehdottomasti keitettävä parhaimpaan mansikka-aikaan. Hilloa voi maustaa pestyn sitruunan tai appelsiinin keltaisella kuoriraasteella.
2 l (1 kg) kypsiä pieniä tai keskikokoisia mansikoita
½ dl vettä puolen sitruunan mehu (ja raastettu keltainen kuori)
7,5 dl sokeria
(1/2 tl natriumbentsoaattia)
Annoksesta tulee noin 1,25 litraa hilloa
-
Huuhdo mansikat tarpeen mukaan ja valuta niistä vesi lävikössä. Poista niistä varoen kannat ja laita marjat kokonaisina paksupohjaiseen kattilaan. Ripottele sokeri kerrosten väleihin. Jätä marjat sokerin kanssa mehustumaan muutamaksi tunniksi.
-
Mittaa kattilan pohjalle vesi ja sitruunamehu. Peitä kattila kannella ja kuumenna marjat hitaasti kiehuviksi. Ravista kattilaa silloin tällöin niin, että sokeri alkaa sulaa tasaisesti. Ota kattilan kansi pois, kun hillo alkaa kiehua, alenna levyn lämpöä ja jatka keittämistä 15-20 minuuttia, kunnes marjat ovat tasaisesti liemessä.
-
Kuori pinnalle syntyvä vaahto pois lusikalla. Ota kattilasta pari ruokalusikallista lientä kuppiin ja sekoita siihen natriumbentsoaatti. Kaada liemi takaisin hillokattilaan ja sekoita varoen. Älä milloinkaan sekoita hilloa niin, että marjat rikkoutuvat.
-
Laita kuuma hillo kuumiin tölkkeihin. Sulje ne heti.
Keitetty mansikkamehu
Mansikkamehun tapaan voit keittää mehua myös muista marjoista, kuten punaisista ja mustista viinimarjoista sekä vadelmista ja karviaismarjoista.
1 kg (n. 2 l) täysin kypsiä mansikoita
3 dl vettä
5 dl sokeria
(ripaus natriumbentsoaattia)
Annoksesta tulee noin 1 litra mansikkamehua
-
Huuhdo marjat, jos tarpeen, ja valuta niistä vesi. Kannat voivat jäädä paikoilleen, mutta kaikki vähänkin pilaantuneet kohdat on poistettava. Kaada marjat kattilaan ja lisää vesi.
-
Kuumenna marjoja miedolla lämmöllä kansi raollaan niin, etteivät ne kiehu yli. Sekoita marjoja välillä kauhalla tai puuhaarukalla ja painele niitä samalla kattilan reunoja vasten. Jatka keittämistä 10 minuuttia tai kunnes ne ovat aivan pehmeitä ja mehu on irronnut
-
ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLAILMOITUS PÄÄTTYY
Valuta marjoista mehu siiviläkankaalla vuoratun lävikön läpi toiseen astiaan ja jätä valumaan puoleksi tunniksi.
-
Kaada valunut mehu toiseen kattilaan, lisää sokeri ja kiehauta. Kuori pinnalle syntynyt vaahto pois. Sekoita joukkoon pieneen mehutilkkaan sekoitettu säilöntäaine, jos käytät sitä.
-
Pullota mehu kuumana. Sulje pullot heti
Vinkki: Marjamassan voi kaataa siiviläkankaasta vielä kattilaan ja lisätä sen päälle hiukan kylmää vettä. Keitä marjat uudestaan, siivilöi mehuksi ja mausta mehu makusi mukaan sokerilla. Käytä mehu heti janojuomana tai marjakiisselin pohjana, sillä se ei säily pitkään.
Mansikkajäätelö
Mansikat kruunaavat kotitekoisen jäätelön.
1 ¼ dl kuohukermaa
2 kananmunan keltuaista
1 ¼ soseutettuje mansikoita
½ dl juoksevaa hunajaa
(1 tl tuoretta silputtua minttua)
jäitä
-
Mittaa paksupohjaiseen kattilaan kerma ja keltuaiset. Kuumenna seos pohjaa myöten sekoittaen höyryäväksi, niin että se sakenee. Älä keitä.
-
Nosta kattila kuumalta levyltä ja vatkaa seokseen mansikkasose sekä hunaja (ja minttu). Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi.
-
Kaada jäätelöseos teräskulhoon. Laita kulho jäiden sisää isompaan kulhoon tai kattilaan.
-
Vatkaa seosta, kunnes se jähmettyy ja vaahtoutuu. Lisää tarpeen mukaan jäitä. Siirrä jäätelö kannelliseen pakasterasiaan ja pakasta tarjoamiseen asti.
Mansikka-jogurttinaamio
Mansikka-aikaan voit käyttää muutaman tuoksuvan marjan hoitonaamioon. Hoidon jälkeen iho tuntuu kiinteytyneeltä ja virkistyneeltä.
Kourallinen kypsiä mansikoita
1 rkl jauhettua mantelia
2 rkl jogurttia
-
Puhdista kasvot luonnonmukaisella puhdistusaineella.
-
Murskaa mansikat pienessä astiassa soseeksi ja lisää joukkoon mantelijauhe voimakkaasti sekoittaen. Sekoita sitten joukkoon jogurtti, niin että tahnaa on helppo levittää.
-
Sivele naamio välittömästi kasvoille. Naamio säilyy jääkapissa vuorokauden.
Mansikkainen jalkakuorinta
Suloisesti tuoksuvista luonnon aineksista valmistettu ylellinen hoito elvyttää väsyneitä jalkoja.
2 tl karkeaa merisuolaa
2 rkl oliiviöljyä
8 tuoretta mansikkaa
-
Mittaa suola sekoituskulhoon. Lisää joukkoon öljy ja sekoita. Poista mansikoista kannat ja viipaloi tai pilko mansikat. Lisää viipaloidut tai pilkotut mansikat suola-öljyseokseen ja survo perunasurvimella tai haarukalla. Vaikka seos saa olla kokkareista, sen tulee olla hyvin sekoittunutta.
-
Hiero seosta jalkoihin, jalkapöytään ja kantapäihin. Käytä tarvittaessa apuna vartalo- tai jalkaharjaa. Huuhtele jalat hyvin ja voitele ne vielä hellävaraisella voiteella. Mansikkainen kuorintavoide riittää yhteen hoitokertaan.
Ohjeet ovat kirjasta Erinomaista! Kotitekoista! (2008).
Osallistu keskusteluun!