Korvissa soi | Valitut Palat

Korvissa soi

Luo: 02/15/2016 - 10:00

Tinnitus voi olla todella kiusallinen vaiva. Näiden ohjeiden avulla oireet lievenevät.

Kuva: 
John Ritter

Kun 57-vuotias tukholmalainen ammattiliiton asiamies Justus Bennet halvaantui kasvoistaan luultavasti stressin takia, lääkärit lähettivät hänet sairaalaan testeihin peläten aivokasvainta. Siellä hän sai kuunnella erilaisia ääniä samalla kun tutkittiin reak­tioita hänen aivoissaan. Vaikka testeissä ei löydetty mitään poikkeavaa, jotain kummallista kuitenkin tapahtui.

”Eräskin taajuus kuulosti siltä kuin olisi vasaralla hakattu metallia”, Justus muistelee. Hänen vasenta korvaansa alkoi heti särkeä. Sitten vuorossa oli kimeä pirinä, niin kova että se kuulosti ihan kiljunnalta. Se ei kuitenkaan ollutkaan tullut kuulokkeista, eikä äänen lähdettä löydetty.

Tyhjästä ilmestynyt ääni oli tinnitus. Tämä tapahtui vuonna 1998. Siitä lähtien melu Justuksen korvissa ei ole lakannut paria tuntia pidemmäksi aikaa.

Yllättävän suuri määrä ihmisiä eri puolilla maapalloa (myös minä), kärsii soimisesta, pirinästä, naksutuksesta, surinasta ja muista äänistä, joilla ei ole ulkoista aiheuttajaa. Euroopassa noin 10–20 prosenttia kertoo kokeneensa tinnitusta. Mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä todennäköisemmin se alkaa vaivata.

Tinnitus voi olla hetkellistä tai jatkuvaa, hiljaista tai kovaa. Jos se vaikeuttaa keskustelun seuraamista tai television katsomista, se voi johtaa melkein epätoivoon. Michael Seidman, lääkäri sekä korva- ja neurologisen korvakirurgian johtaja Henry Ford -sairaalassa Michiganin osavaltiossa Detroitissa, sanoo näkevänsä potilaita jotka ovat eronneet eivätkä voi käydä töissä, ja joiden elämänlaatua tinnitus heikentää huomattavasti.

Mikä aiheuttaa tämän pirullisen, päänsisäisen metakan? Miten saat sisäisen rauhasi takaisin?

”Tinnitus ei ole sairaus”, sanoo Ison-Britannian Nottinghamin yliopiston kuulotieteen professori Deborah Hall. ”Se on oire, joka voi johtua monesta erilaisesta lääketieteellisestä syystä.”

Tunnetut aiheuttajat vaihtelevat: kovat äänet, huonokuuloisuus, fyysinen vamma, Menieren tauti, tietyt lääkkeet, geenit, jopa korvavaikku. Joskus mitään syytä ei löydy.

Tinnitusklinikalla Oregonin osavaltiossa Portlandissa yli 90 prosentilla potilaista oli jonkinasteinen kuulovamma, joskus niinkin lievä ettei sitä normaalisti edes huomattaisi. ”Se nimenomainen äänenkorkeus, jonka kuuleminen on heikentynyt, on yleensä sama jossa kuulee tinnitusta”, sanoo hermotutkija ja professori Berthold Langguth Regensburgin yliopistosta Saksasta.

Tinnitukselle ei siis ole yhtä selvää aiheuttajaa. ”Se luultavimmin tarkoittaa, että ei ole mitään yhtä, selvää hoitoa, joka auttaisi kaikkia”, sanoo professori Hall. Se voi myös tarkoittaa sitä että jos tinnituksen on aiheuttanut jokin tietty vamma tai sairaus, voidaan keksiä tehokkaampiakin hoitokeinoja kuin tilastoista yleensä ilmenee. 

Nykyiset hoitokeinot

Joillekin on sanottu, ettei heidän päänsisäiseen kakofoniaansa ole apua saatavilla, mutta Seidman neuvoo heitä menemään takaisin lääkäriin ja kysymään uudestaan. ”Tinnitusta ei voi parantaa, mutta sen kanssa voi tulla toimeen”, hän sanoo. Seidman suosittelee aloittamaan yksinkertaisista hoitokeinoista ja siirtymään monimutkaisempiin vasta jos helpommista ei ole apua. Tässä monta hyödyllistä hoitokeinoa, jotka ovat heti saatavilla:

ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
ILMOITUS PÄÄTTYY

Syö vitamiineja.
”Eräässä tutkimuksessa huomattiin, että monella tinnituspotilaalla oli myös B12-vitamiinin puutostila, ja joidenkin oireet helpottivat kun he alkoivat syödä B12-vitamiinilisiä”, kertoo Seidman. Muissa tutkimuksissa on havaittu että sinkin puute voi myötävaikuttaa tinnitusoireisiin. Tällöin sinkin lisääminen ruokavalioon on tuonut helpotusta. Sinkin lisääminen ei kuitenkaan auta, jos arvot ovat jo normaalit. Vaikka tinnituspotilaalle saatetaankin usein määrätä neidonhiuspuuvalmistetta, useissa tutkimuksissa on todettu, ettei sillä ole sen enempää vaikutusta kuin plasebolla.

Hiljennä aaveääni.
Oireet lievenivät ehkä eniten eräässä 1990-luvun alun kliinisessä tutkimuksessa alpratsolaamilla, jota Suomessa myydään tuotenimillä Xanor, Alprox, ja Alprazolam. Alpratsolaami vähensi tinnituksen äänenvoimakkuutta 76 prosentilla potilaista, kun taas plasebo vain 5 prosentilla.

”Fiksu tyyppi kysyy, vähentääkö lääke todella tinnituksen voimakkuutta vai vain oman ärtymyksen astetta”, Seidman sanoo. Hänen mukaansa se tekee vähän kumpaakin. Seidman selittää, että aivojen välittäjäaine, joka on yhdistetty ahdistukseen, myös välittää äänen korvasta aivoihin, eli koska alpratsolaami vaikuttaa tähän välittäjäaineeseen, tuntuu siltä kuin ääni olisi hiljaisempi.

Kaksi samankaltaista lääkeainetta, klonatsepaami ja oksatsepaami, auttavat myös joitakin tinnituspotilaita.

Vuoden 2006 tutkimuksen mukaan gabapentiini, lääkeaine jota määrätään yleensä epilepsian hoitoon, vähensi tinnituksen voimakkuutta jos potilaalla oli kovien äänien takia aiheutunut sisäkorvan vaurio. Muista syistä aiheutuneeseen tinnitukseen se ei auttanut.

Kahden tutkimuksen mukaan niillä potilailla, joilla on sekä tinnitus että vakava masennus, masennuslääkeaineet nortriptyliini ja sertraliini voivat joskus vähentää tinnituksen voimakkuutta ja ärsyttävyyttä. Tutkijat kuitenkin varoittavat määräämästä masennuslääkkeitä ihmisille, jotka eivät ole masentuneita.

Nosta normaalin äänen voimakkuutta.
Koska huonokuuloisuus usein seuraa tinnitusta tai toisin päin, kuulolaitteet kuuluvat ensisijaisiin hoitoihin. Laitteet eivät poista tinnitusta, mutta saattavat helpottaa kuulemista sekä auttaa jättämään surinan, ujelluksen, hurinan ja soimisen huomiotta. Koska kuulolaitteet eivät poista itse aaveääntä, monet potilaat kaipaavat kuitenkin kokonaisvaltaisempia apukeinoja.

Lisää toinen ääni.
Peiteäänellä hoidettaessa korvaan johdetaan jokin mukava ääni, esimerkiksi musiikkia tai veden solinaa. Laitteeseen voidaan liittää tarvittaessa kuulokoje. Peiteääni vie potilaan huomion pois aaveäänestä. Vuonna 2003 tehdyn tutkimuksen mukaan peiteäänihoito onnistuu parhaiten kun uuden äänen korkeus säädetään samaksi kuin tinnituksen äänenkorkeus.

Juksaa aivojen äänentunnistus-osaa.
Vuonna 2013 julkaistu artikkeli esitteli useita laitteita, jotka johtavat tiettyjä äänenkorkeuksia korvaan. Niiden avulla pyritään ikään kuin ohjelmoimaan aivot olemaan tuottamatta aaveääntä. Laitteiden valmistajien tekemät alustavat tutkimukset vaikuttavat lupaavilta.

Tulevat hoidot

Professori Hallin mukaan tulossa on parempia hoitokeinoja, jotka saattavat antaa tinnituspotilaille ihanan hiljaisuuden ja rauhan.

Uudet lääkkeet.
Monet asiantuntijat ovat innoissaan uuden AM101-lääkeaineen mahdollisuuksista. Sen vaikutuksia analysoidaan parhaillaan kliinisissä tutkimuksissa. Seidman, joka tekee töitä kyseisen tutkimuksen parissa, kertoo varsin varhaisessa vaiheessa käyneen ilmi, että suuri annos lääkeainetta vähensi tinnituksen voimakkuutta. AM101 ei toimi kaikilla potilailla, mutta jos se todetaan turvalliseksi ja toimivaksi, se saattaisi olla kaivattu ihmelääke joillekin.

Toista lääkeainetta nimeltä AUT00063 tutkitaan alustavasti. ”Tutkijat haluavat muuttaa sitä tapaa, jolla aivot käsittelevät ääni-informaatiota kun se menee korvaa pitemmälle”, professori Hall sanoo. Tutkimusten varhaiset tulokset vaikuttivat hyviltä.

Kiertäjähermon stimulaatio.
Aivot tulkitsevat mitä korvat kuulevat, mutta joskus, kun aivot eivät saa tarpeeksi tietoa, ne täydentävät sitä itse. Siitä johtuu tinnitus. Kiertäjähermo toimittaa signaalit korvasta aivoihin, ja tutkijat toivovat voivansa sen avulla opettaa aivot tunnistamaan mikä on todellista, mikä taas ei.

Pieni kiertäjähermon stimulaatiolaite istutetaan kirurgisesti tinnituspotilaan rintaan ja yhdistetään kiertäjähermoon. Kun sitten potilaalle soitetaan kuulokkeiden kautta eri äänenkor­keuksia, laite lähettää lieviä sähköisiä signaaleja aivoihin. Tutkijat toivovat että ajan myötä aivot opettavat itsensä erottamaan oikeat äänet valeäänistä, joita tinnitus aiheuttaa. Laitetta tutkitaan parhaillaan kliinisissä tutkimuksissa, ja varhaiset tulokset vaikuttavat lupaavilta.

Aivojen uudelleenohjelmointi magneeteilla.
Teoria pienitaajuisen transkraniaalisen magneettistimulaation (TMS) takana on sama kuin kiertäjähermon stimulaatiolaitteella. Suuria magneettisia laitteita asetetaan päähän aivokuvauksen perusteella tarkoin valittuihin kohtiin. Laitteiden on sitten tarkoitus ohjelmoida uudelleen tapaa, jolla aivot käsittelevät aaveääniä.

Toimiessaan TMS on uskomattoman tehokas hoito. ”Useimmat hoitoon suotuisasti reagoivat potilaat kertoivat tilanteen kohenevan vielä kaksi tai neljäkin vuotta myöhemmin”, professori Langguth sanoo. Mutta vain noin kymmenen prosenttia potilaista kertoi tilanteensa kohentuneen huomattavasti. 30–40 prosentilla potilaista tapahtui vain pientä edistystä. Professori Langguth työskentelee yhdessä muiden tutkijoiden kanssa kehittääkseen TMS:stä tehokkaamman useammille potilaille.

 

Sillä aikaa Justus Bennet, kuten liian monet muutkin, sai vain kuulolaitteet molempien korvien huonokuuloisuuden takia, eikä ollenkaan hoitoa erityisesti tinnitukseen.

Näin ei kuitenkaan pitäisi olla, sillä tähän ärsyttävään ongelmaan on apukeinoja. Jos siis lääkärisi sanoo, ettei tinnituksellesi voi tehdä mitään, älä luovu toivosta. Voisit vaikka aloittaa antamalla lääkärillesi tämän artikkelin luettavaksi.

Lue lisää
Kuulo paremmaksi nykytekniikalla 
8 asiaa jotka on syytä tietää kun ikäännymme 
 

Osallistu keskusteluun!