Uutta kuntoiluharrastusta aloittaessa pelkällä tahdonvoimalla ei yleensä pääse kovin pitkälle. Pitemmällä tähtäimellä kannattaakin keksiä itselle sopivia ja hauskoja liikuntamuotoja.
Riippuu pitkälti omista mieltymyksistä, liikkuuko mieluummin yksin vai ryhmässä, mutta tuttavan tai ryhmän kanssa kuntoilulla on monia etuja, oli lajina sitten vaikkapa joogaa, tanssia tai pyöräilyä.
"Pieni määrä lempeää vertaispainetta ja ystävällismielistä kilpailemista voivat kohottaa motivaatiota merkittävästi", ikääntymis- ja terveystieteen professori Dawn Skelton skotlantilaisesta Glasgow Caledoni an Universitystä sanoo.
"Ihmiset pitäytyvät ryhmäliikuntatunneissa tunnollisemmin kuin yksilöllisissä harjoitteluohjelmissa", hän sanoo. Jopa epämuodolliset järjestelyt ystävien kanssa ovat hyödyllisiä, koska silloin on tilivelvollinen muillekin kuin itselleen.
Ohjatuilla ryhmätunneilla osallistujat hyötyvät ohjaajan asiantuntemuksesta ja kannustuksesta ja usein vain murto-osalla yksityistuntien hinnasta. Erityisesti vanhempien ihmisten tarpeisiin räätälöity liikunta tarjonta on kasvussa, todetaan American College of Sports Medicine -yhdistyksen maailmanlaajuisessa urheilutrenditutkimuksessa vuodelta 2012.
Tällaisia ovat esimerkiksi kansainvälisesti tunnustetut voimaa ja tasapainoa kehittävät Otago-kurssit (vanhemmille tai heikommassa kunnossa oleville ihmisille) ja kaatumisen hallintaan keskittyvät FaME kurssit (nuoremmille tai aktiivisemmille senioreille). Kursseihin sisältyy voimaharjoituksia kuten pohjeliikkeitä sekä tasapainoharjoituksia, kuten takaperin kävelyä.
Molemmat kuntoiluohjelmat kehittävät osallistujien lihaksia ja taitoja, jotka auttavat välttämään ja tarpeen vaatiessa hallitsemaan kaatumisia.
Houkuttelevin syy muiden kanssa treenaamiseen voi piillä sen aiheuttamassa hormoniryöpyssä: yhdessä treenaaminen lisää endorfiinien määrää. Ne ovat morfiinin kaltaisia kipua lievittäviä ja hyvänolontunnetta, jopa euforiaa aiheuttavia kemikaaleja. Keho tuottaa niitä myös yksin treenatessa, mutta tutkimusten mukaan ryhmässä liikkuminen saattaa olla tehokkaampaa.
Oxfordin yliopiston tutkijat vertailivat urheilijoiden suorituksia 45 minuutin yksinsoudussa ja joukkuesoudussa. Urheilijoiden endorfiinitasot olivat korkeammalla joukkuesuoritusten jälkeen.
Mittaus tehtiin sen perusteella, miten paljon verenpainemittariin piti lisätä painetta ennen kuin urheilijat tunsivat kipua.
"Yhdessä liikkuminen kohottaa mielialaa ja vahvistaa sosiaalista yhteenkuuluvuuden tunnetta", tutkijat totesivat. Tämä luonnollinen huumaava olotila saattaakin jo yksinään motivoida riittävästi jatkamaan liikuntaharrastusta.
Lue lisää
Jumppaa aivot kuntoon
Selkään sattuu!
Testaa sydämesi terveys
Osallistu keskusteluun!