Täydellisen kesäisenä keittona borssissa on punajuuren makeutta tasapainotettu sitruunamehun kirpeydellä ja tillin voimakkaalla maulla. Vispilöi joukkoon hapankerma ja saat räiskyvänpunaisesta keitosta vaalean ruusun sävyisen.
KUUDELLE
Valmisteluaika: 25 minuuttia
Keittoaika: 50 minuuttia
2 l vettä
2 varsiselleriä pilkottuna
1 porkkana kuorittuna ja pilkottuna
1 sipuli lohkottuna
3 valkosipulinkynttä silputtuna
4 persiljanoksaa
2 laakerinlehteä
½ tl suolaa
4 keskikokoista punajuurta
1 pieni nauris
2 tl oliiviöljyä
1 keskikokoinen sipuli silputtuna
500 g keräkaalia suikaloituna
2 rkl tilliä hienonnettuna
1½ rkl tuorepuristettua sitruunamehua
0,5 dl vähärasvaista kermaviiliä tai smetanaa
1. Yhdistä vesi, sellerit, porkkanat, sipulilohkot, valkosipuli, persilja, laakerinlehdet ja suola suureen kattilaan. Keitä kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä kannen alla 25 minuutin ajan. Sillä välin kun liemi kiehuu, kuori punajuuret ja nauris ja lisää kuoret keitokseen. Leikkaa punajuuret ja nauriit pieniksi paloiksi.
2. Kuumenna öljy laajassa kattilassa lieden keskilämmöllä. Lisää silputtu sipuli ja kuullota, kunnes sipuli pehmeää, n. 5 minuuttia. Sekoita joukkoon punajuuret, nauris ja keräkaali. Siivilöi liemi ja kaada se joukkoon. Anna kiehua ilman kantta, kunnes punajuuret ovat pehmenneet, n. 20 minuutin ajan.
3. Ota kattila liedeltä. Sekoita joukkoon tilli ja sitruunamehu. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Peitä kannella ja jäähdytä jääkaapissa, kunnes on kylmää. Sekoita joukkoon kermaviili tai smetana juuri ennen tarjoilua.
Osallistu keskusteluun!