Tavallinen nuhakuume eli flunssa on ollut olemassa jo ammoisista ajoista asti. Silti niiskutukset, vuotavat nenät ja pärskimiset kiertävät tartuntoina ihmisestä toiseen.
Kukaan ei halua sairastaa, joten näiden kahdeksan takuuvarman neuvon avulla saat pidettyä flunssan ja influenssan loitolla:
1. Harrasta säännöllisesti liikuntaa.
Liiku vähintään 45 minuuttia kerrallaan viisi kertaa viikossa, ja riski saada flunssa pienenee alle kolmannekseen. Kävely ja pyöräily kohtalaisella vauhdilla sopivat mainiosti tavoitteen täyttämiseen.
2. Älä murehdi.
Iloiset, rentoutuneet ja energiset ihmiset eivät sairastu yhtä todennäköisesti kuin muut, vaikka heihin tartutettaisiin tarkoituksella influenssavirus. Tutkimuksissa on todistettu mielialan ja immuunijärjestelmän välinen yhteys.
3. Ota C-vitamiinia.
C-vitamiinin hyödyistä flunssan ehkäisyssä on kiistelty pitkään. Tutkijat ovat kuitenkin huomanneet, että päivittäin C-vitamiinia nauttineilla ihmisillä oli vähemmän flunssaa kuin ihmisillä, jotka eivät ottaneet C-vitamiinilisää.
4. Pidä huolta E-vitamiinin saannista.
Tutkimuksissa on havaittu, että kun ikäihmisille annettiin 200 kansainvälistä yksikköä E-vitamiinia, heillä oli merkittävästi vähemmän flunssaa kuin niillä, jotka eivät ottaneet vitamiinilisää. Jos he kuitenkin sairastuivat flunssaan, oireet kestivät vähemmän aikaa kuin niillä, jotka eivät olleet ottaneet vitamiinia.
5. Syö valkosipulia.
Valkosipuli ei paranna tavallista nuhakuumetta, mutta saattaa auttaa sen ehkäisemisessä. Tutkijat havaitsivat, että päivittäin flunssakaudella marraskuusta helmikuuhun otetut valkosipulikapselit vähensivät flunssien määrää. Lisäksi valkosipulikapseleita syöneillä flunssaoireet eivät olleet niin rajuja.
6. Paistetta päiviin.
D-vitamiini on välttämätön immuunijärjestelmän toiminnan kannalta ja antaa suojaa influenssaa vastaan. Noin 20 minuuttia auringonvaloa päivässä riittää.
7. Kanna mukana käsidesiä.
Tutkimuksissa on huomattu, että kouluissa, joissa oli tarjolla käsien desinfiointiainetta, poissaololuvut olivat noin 20 prosenttia matalammat kuin kouluissa, joissa käsidesiä ei ollut tarjolla.
8. Pese käsiäsi jatkuvasti.
Eräässä tutkimuksessa kävi ilmi, että 43 prosenttia ihmisistä pesi kätensä hutiloiden ja 32 prosenttia ei pessyt käsiään lainkaan ennen syömistä. Ja mikä vielä tärkeämpää: yli puolet ihmisistä ei pese käsiään riittävän pitkään, jotta pöpöt lähtisivät. Pese siis käsiäsi tuplasti niin kauan kuin normaalisti kuuraisit niitä.
Osallistu keskusteluun!